Stilling: helse > kolesterol >

historie iuds

   Iuds eller intrauterine enheter er en type prevensjonsmiddel medisinske utstyret plassert i livmoren. De forhindrer graviditet fordi deres tilstedeværelse i livmoren er et fremmedlegeme som forårsaker orgelet å frigjøre mer hvite blodlegemer og prostaglandin enzymer. Disse indusert stoffene skader både sperm og egg, effektivt stoppe gjødsling

pessar

Ideen om iuds kom fra vagitorier. Dette er en mye eldre medisinsk enhet at selv om ble satt inn i skjeden og livmoren, ble ikke nødvendigvis brukt som prevensjonsmiddel. Behandling av fremfall av livmoren var vanlig funksjon av terapeutisk vagitorier. En bestemt type pessar-stammen pessar hadde en sentral stamme strekker seg inn i livmoren slik at enheten kunne holdes på plass mens dekker livmorhalsen. Stem vagitorier, i kombinasjon med sæddrepende middel, var tydelig prevensjon i funksjon.

Grafenbergskogen Ring

Dr. Ernst Grafenbergskogen av Tyskland begynte å eksperimentere og utvikle iuds så tidlig som 1909. I 1920 rapporterte han en høy rate av suksess i å hindre svangerskap gjennom en enhet han utviklet, formet som en ring og laget av SilkWorm tarmen og kveilet sølv. I 1934 en variant av denne ble utviklet av Tenrei Ota, en japansk lege, og forskjellen var at gull og gull-belagt sølv ble brukt. Disse prototypene ble ikke ofte brukt av publikum i denne perioden, fordi de ofte resulterte i infeksjon. Antibiotika var fortsatt å bli oppdaget i 1940 og slike infeksjoner på den tiden kan fort bli fatal.

Lippes Loop

En av de første sikre iuds ble utviklet av en amerikansk gynekolog som heter, Jack Lippes. Han eksperimenterte med Grafenbergskogen ringen og dens Ota variasjon og bygget på hans egen design. Hans vesentlige bidrag var bruken av polyetylen som et materiale som var biologisk inert. Han dannet dette til en dobbel loop (derav navnet) med en tråd forlengelse hengende fra det for enklere utvinning. Den tråden ble senere farget blått for bedre synlighet.

Dalkon Shield

I løpet av 1960 og 1970 noen amerikanske legemiddelfirmaer hoppet grundig testing av spiralen produkter til fast-track distribusjon. Den mest beryktede av disse var Dalkon Shield fra AH Robins Company. Kvinner som brukte dette produktet følte smerte ved innsetting og etter hvert utviklet en infeksjon. Svikt i Dalkon Shield og den påfølgende streng av søksmål som oppsto praktisk talt stoppet distribusjonen av iuds i USA. Den gode tingen som kom ut av det var at regjeringen standarder ble endelig satt for iuds. Tidligere iuds ikke trenger Food and Drug Administration godkjent siden de var teknisk enhetene ikke narkotika

Nåværende Typer

iuds har for tiden to generelle typer:. Kobber-basert og hormonelle. Kobberbaserte iuds har en plast T-form design såret med kobbertråd. Armene av T-rammen tjener til å holde enheten på plass og kobber materialet har en sæddrepende effekt. Hormonelle iuds på den andre siden utgivelsen progesteron eller progestin (den syntetiske varianten av progesteron) inn i livmoren. Deres virkning er lik som produseres av hormon-basert p-pille medisiner.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------