Stilling: helse > kolesterol >

morgenen etter pille typer

   Morgenen etter pillen er en form for nødprevensjon tatt etter sex for å hindre graviditet. Selv om navnet tilsier det må tas om morgenen etter sex, er det faktisk effektivt opp til fem dager etter sex. Den kan brukes etter ubeskyttet sex eller når den primære form for prevensjon mislyktes, for eksempel kondom bryte eller din partner ikke trekke ut i tid. Det kan også brukes hvis du feilberegnet din eggløsning. Selv om kollektivt referert til som morgenen etter p-piller, er det ulike typer.

Identification

Morgenen etter pillen leverer hormoner til en kvinnes kropp for å hindre eggløsning, ifølge Planned Parenthood. Eggløsning er den tiden av måneden en kvinnes eggstokk utgivelser et egg, som deretter kan befruktet av sperm, forårsaker graviditet. Ved å hindre eggløsning, hindrer morgenen etter pille graviditet oppstår.

Progestin-Kun

Den progestin-only morgenen etter pille, markedsføres som Plan B, bruker bare hormonet progesteron for å hindre at en kvinnes kropp fra eggløsning. Det er også tykkere en kvinnes slimet i livmorhalsen for å hindre sædcellene i å forene med et egg bør eggløsningen allerede har skjedd. Fordi Plan B er mer effektivt, krever færre piller og gir mindre bivirkninger enn andre former for morgenen etter piller, er det den mest brukte morgenen etter pille, ifølge WebMD. Ifølge en undersøkelse utført av Verdens helseorganisasjon, er Plan B 89 prosent effektivt når det brukes innen 72 timer etter ubeskyttet sex og 60 prosent effektivt når det brukes innen 120 timer etter ubeskyttet sex.

Kombinert Hormonelle

Kombinert hormonelle morgen etter piller leverer både østrogen og progestin til kvinnens kropp. Dette kombinert hormon er ofte referert til som Yuzpe regimine og markedsføres under navnet forebygging, ifølge Bixby Center for Global Reproductive Health. Ifølge Verdens helseorganisasjon er Yuzpe 76 prosent effektiv når den tas innen 72 timer etter ubeskyttet sex.

Noretindron

noretindron er et alternativ til progestin-only eller kombinert hormonelle former for morgenen etter pillen. Ifølge Bixby Center for Global Reproductive Health, inneholder noretindron hormoner i p-piller: noretindron og etinyløstradiol. Selv om det ikke vanlig i USA, blir det brukt i andre land. Ifølge Verdens helseorganisasjon er det 60 prosent effektivt når det brukes innen 72 timer etter ubeskyttet sex.

Hensyn

Selv morgenen etter p-piller kan bidra til å forhindre graviditet, det er ikke idiotsikker. Det burde ikke være lettelse opp på som en form for primær prevensjon. Dessuten vil den morgenen etter p-piller ikke beskytter deg mot seksuelt overførbare infeksjoner og sykdommer, ifølge Planned Parenthood. Det er også vanlige rapporterte bivirkninger som går sammen med å ta morgenen etter p-piller, blant annet kvalme, oppkast, hodepine, svimmelhet og ømme bryster.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------