Stilling: helse > influensa >

funksjon av tarmen i det kardiovaskulære systemet

   Tarmene er ikke en del av det kardiovaskulære systemet, men bidra til dens funksjon ved å fordøye næringsstoffer fra mat til bruk i alle cellene i kroppen. Tarmene er delt inn i to store deler, tynntarmen og tykktarmen

tynntarmen

Tynntarmen ligger kveilet i bukhulen. Strukket ut til sin fulle lengde, det er 20-23 meter lang. Mens tynntarmen er flere ganger lenger enn det tykktarmen, får den sitt navn fordi den er mindre i diameter enn det tykktarmen. Det er tre seksjoner i tynntarmen (duodenum, jejunum og ileum) og hver del tjener et bestemt formål.

Den første delen er tolvfingertarm, som kan kobles direkte til magen, og er der all maten vi spiser er forberedt for videre fordøyelse. Den andre delen er den jejunum, der selve fordøyelsen foregår. Den siste delen er den ileum, hvor opptak av næringsstoffer skjer.

Den innsiden av veggene i tynntarmen har rynker kalt rugae. De rugae da ha strukturer kalt villi, og villi har enda mindre strukturer kalt microvilli. Alle disse strukturene øker arealet av tarmen. Så mens tynntarmen er svært smal, dens lengde kombinert med rugae, villi og microvilli gi den en overflate omtrent tilsvarende en tennisbane. Denne høye overflate sørger for optimal opptak av næringsstoffer.

Tykktarmen

Den store tarmen brytes rundt tynntarmen som en bilderamme. Det er 5 meter lang og er delt inn i fire seksjoner: cecum, tykktarm, endetarm og endetarmen.

Den blindtarm kobles til tynntarmen i ileum, og det er her det endelige produktet kommer inn i tykktarmen. Det kolon er den lengste delen av tykktarmen og er delt inn i fire seksjoner: den stigende, tverrskips, synkende og sigmoid kolon. Endetarmen er der den endelige avfallsstoffer er forberedt for fjerning, og endetarmen er der avfallet faktisk forlater kroppen.

Funksjon av tynntarmen

En titt på hvordan tarmen fungerer hjelper til å forstå hvordan tynntarmen funksjonene i det kardiovaskulære systemet. Når maten er inntatt, det første går til magesekken hvor den er kjernet i en substans som kalles kymus. Den kymus beveger seg deretter fra magen til tolvfingertarmen av tynntarmen. I duodenum, spruter bukspyttkjertelen fordøyelsesenzymer som lipase, protease og amylase å bryte kymus ned i sine minste deler. Den lipase bryter fett ned til fettsyrer, karbohydrater amylase brytes ned til stivelse, og protease bryter proteiner ned til aminosyrer.

Fra duodenum, flytter kymus deretter til jejunum og ileum hvor enzymer fortsetter å bryte det ned og villi og microvilli absorbere næringsstoffer i blodet. Det er på nivået av villi og microvilli hvor kardiovaskulær funksjon av tynntarmen blir klar. Hver villus har en blodtilførsel i form av kapillærer. Kapillærer er små blodkar med svært tynne vegger som gjør at næringsstoffer, gasser og andre små partikler å passere inn og ut av blodet. Når næringsstoffene inn i blodbanen, er de fraktet til celler ved et komplekst nettverk av arterier og vener.

Funksjonen til tykktarmen

Den store tarmen serverer også en liten funksjon i det kardiovaskulære systemet. Når næringsstoffene er absorbert fra kymus, er det flyttet til tykktarmen hvor vann og noen mineraler er fjernet og avfall er befestet i avføring. Vannet og mineraler er satt tilbake i blodbanen, noe som bidrar til å opprettholde blodvolum og elektrolyttbalansen.

Konklusjon

Tarmene spille to mindre roller i det kardiovaskulære systemet. De transformerer den maten vi spiser til en form som kroppen kan bruke, deretter overføre disse næringsstoffer i blodet. De også bidra til å opprettholde vann og mineral balanse i blodet vårt. En sunn tarmen er viktig for helsen vår og velvære, og riktig kosthold og mosjon er den beste måten å sikre en korrekt funksjon av våre tarmkanalen.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------