helse > influensa >

melanom vs hudkreft

Posted by:  Catrine Blikom    oppdatert: 2012-02-07
Melanom er en type av kreft i huden. Hudkreft er vanligvis tilskrevet overeksponering for solen, og hudkreft kan også komme i ulike former. Melanom er annerledes enn full-blåst hudkreft av mange grunner. Melanom er en mer vanlig form for kreft som er i en kategori av seg selv. De fleste mennesker som er diagnostisert med melanom trenger umiddelbar behandling fordi kreft kan være dødelig. Melanom og området rundt lesjonen er fjernet fra huden, og følge opp behandling er nesten alltid nødvendig.

Melanoma

Melanom er en type kreft som kan vokse veldig dypt inn i huden og spre seg til andre organer. . Melanom har fått sitt navn fra cellene som gjør melanin. Dette er de cellene som gir huden dens pigment. Denne typen kreft kan også vises hvor som helst på kroppen, men det er mer sannsynlig å vise seg på overkroppen eller ansiktet. Melanom er sjelden, men det er en av de mest alvorlige sykdommene.

Skin Cancer

Hudkreft kommer i mange forskjellige former. Basal celle og plateepitelkreft er to av de vanligste typene av hud kreft. Graden av alvorlighet avhenger av hvor dypt kreften er i huden. Denne typen kreft kan føre til raske endringer i huden. Kreften kan se ut som en gulaktig-svart skjellende lesjon eller en rød cluster som hevet føflekken.

Risk Factors

Risikofaktorene for melanom og hudkreft er svært like. Light-eyed, lyshudet personer er mest utsatt for begge typer kreft. Folk som bruker for mye tid i solen og folk som har en familiehistorie med hud kreft er svært høy risiko.

Symptomer

Alle typer av unormal vekst eller føflekk på huden kan være hudkreft. Dette kan være i ulike former. For eksempel kan en merkelig føflekk eller rød lapp være hudkreft. Hudkreft kan også være brun med skjellete flekker. I utgangspunktet, noen vekst eller lesjon på huden som virker mistenkelig bør sjekkes ut av lege.

Forebygging

For det meste, kan hudkreft av enhver type forebygges. Unngå solen i de varmeste timene på dagen, som er fra kl 10 og 15:00 Beskytt deg mot solen med seg SPF 30 eller høyere Søn skjermen hver eneste dag. Se en hudlege på regelmessig basis for å få huden din sjekket.