Stilling: helse > smerte >

om spy

   Spy er en blanding av magens innhold som er tvangsflyttet ut av kroppen gjennom munnen. Det å slippe spy er kjent av mange begreper og uttrykk, inkludert oppkast, kaste opp, spy, blåser biter og hurling. Den offisielle medisinske termen for handlingen er kvalme

Funksjon

Oppkast oppstår av mange grunner. Vanligvis, noen stimulans som resulterer i en følelse av kvalme har potensial til å kulminere i utvisning av spy. Den vanligste årsaken til oppkast er sykdom. Influensa, gastritt og andre former for sykdom er sterkt korrelert til loven av oppkast. Overdreven inntak av alkohol, fysisk utmattelse, svært ubehagelig lukt og voldelige eller groteske bilder er også kjent årsaker til oppkast.

Fordeler

Oppkast er gunstig i at det hjelper kroppen å fjerne giftige stoffer fra mage-systemet. Når en person er syk, giftstoffer bygge ofte opp i magen. Spy er en rask måte å expunge disse stoffene før de forårsaker skade. Tilsvarende kan matforgiftning, alkohol forgiftning og allergiske reaksjoner innskrenkes gjennom handling av oppkast.

Funksjoner

Oppkast består hovedsakelig av gastrisk sekreter. Mat som ennå ikke har blitt fordøyd vil også være til stede i et individs oppkast. Noen ganger kan blod eller galle også avgis. I sjeldne tilfeller er avføringen til stede i oppkastet. Dette er vanligvis et tegn på en alvorlig helseproblem som intestinal obstruksjon.

Advarsel

Gastric sekreter er svært sure, noe som kan gjøre spy farlige hvis det kommer i lungene. Høy syre kan også føre til nedbrytning av tannemaljen dersom en individuell kaster opp ofte. Overdreven oppkast kan også føre til en farlig grad av dehydrering. Spy avgir også en ubehagelig lukt. I noen tilfeller er dette lukter nok til å forårsake nærliggende enkeltpersoner å bli bli kvalm og kaste opp selv.

Hensyn

Av og til er oppkast indusert eller frivillig. Noen ganger er dette medisinsk fordelaktig, for eksempel når en gift har blitt inntatt. Spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi er beryktet knyttet til frivillige oppkast. Disse lidelser involverer tvinge en eller flere fingre ned i halsen for å utløse brekningsrefleksen og fremkalle brekninger. Tilsynelatende, bidrar dette eliminere mat fra kroppen før den kan bli fordøyd. Men den addictiveness av denne loven og den påfølgende negative bivirkninger gjør det til en svært farlig praksis.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------