helse > smerte >

om spotting under graviditet

Posted by:  Øyvind Werrum    oppdatert: 2012-02-23
For de fleste kvinner, er graviditet en tid med spenning og forventning. For noen kvinner, derimot, kan den gleden bli overskygget av angst og frykt skyldes småblødninger, eller lett blødning, under svangerskapet. Selv om småblødninger kan være et tegn på komplikasjoner, alvorlige problemer eller spontanabort er ikke gitt på forhånd konklusjoner

. Misforståelse

Selv om de fleste kvinner frykter spontanabort når de begynner småblødninger under svangerskapet, ikke utseendet av lys blødning ikke automatisk bety en spontanabort er nært forestående. Faktisk er det anslått at mer enn 1 av 10 kvinner vil oppleve benign småblødninger en gang i løpet svangerskapet. Det finnes en rekke ting å huske på når du vurderer småblødninger, inkludert når spotting oppstår og hvordan det presenterer.

Typer

Det er viktig å være klar over at ikke all spotting er like. Mange kvinner opplever det som vanligvis omtales som "blødningen," en type blødning som er som et lys periode. Det er ofte forvekslet med slike siden det vanligvis skjer rundt den tiden en kvinne normalt vil ha henne perioden, eller ca 5 til 12 dager etter unnfangelsen. Blødningen er lys, varer ikke lenge, og indikerer ikke noen problemer.

Time Frame

Spotting i første trimester er ikke alle som uvanlig. Seeing lys rosa eller brunaktig blod på toalettpapiret etter bruk av badet bør absolutt rapporteres til lege, men er ikke en grunn til panikk. En første gangs mor, spesielt, er mer utsatt for denne type spotting tidlig i svangerskapet som kroppen tilpasser seg den endrede nivåer av hormoner. Noen kvinner kan også oppleve post-coital blødninger i hele svangerskapet som blodårer på overflaten av livmorhalsen blir mer engorged og følsom.

Hensyn

I den andre og tredje trimester, kan blødning være en indikator på mer alvorlige helseproblemer på den delen av enten mor eller foster. Problemer med morkaken er hyppige årsaker til blødning i siste halvdel av svangerskapet. Alvorlige magesmerter og plutselig blødning kan tyde på at morkaken har løsnet fra livmorveggen, mens smertefri blødning kan være et tegn på placental previa, en tilstand hvor morkaken er delvis dekker livmorhalsen. I de siste ukene av svangerskapet, en utladning mer vassen enn blodig er ofte et tegn på prematur arbeidskraft.

Betydning

Om halvparten av tiden, småblødninger er en indikasjon på forestående abort, spesielt under de første 12 ukene av svangerskapet. Liten blødning som blir gradvis tyngre og er ledsaget av kramper og bestått av blodpropp ofte betyr en kvinne er miscarrying. Dessverre, kan spontanaborter sjelden forebygges. Det er teori om at dette tapet er kroppens måte å håndtere en molar, ektopisk eller på annen måte usunn graviditet.

Advarsel

Alle typer blødninger under graviditet bør vurderes av legen din. Sørg for å ha en pute (ikke en tampong) som en måte å holde orden på alvorlighetsgrad og type blødning. Eventuelle andre symptomer-uansett hvor ubetydelig de kan virke-skal også rapporteres slik at legen kan ha en bedre følelse av hva som skjer.