Stilling: helse > mage >

hvor ofte bør du ha en PAP smøre test?

   En celleprøve er en screening test viktig for helse og forebygging av sykdom. Under en celleprøve, tar legen en liten skraper av celler skjemaet livmorhalsen. Dette gjør legen for å teste for eventuelle avvik, herunder seksuelt overførbare sykdommer eller pre-cancerous celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft. En celleprøve bør utføres som en del av rutinemessige årlige medisinsk eksamen, selv om noen pasienter kan kreve mer eller mindre hyppige celleprøver avhengig av alder og helse

Hvordan Er en celleprøve Fremført?

En lege utfører en PAP smøre med en spekulum. Den spekulum settes inn i skjeden for å åpne skjeden. Legen vil da rense livmorhalsen forsiktig med en liten bomullsdott, og deretter bruke en børste eller spatel til å samle en skrapende av livmorhalsen. Legen kan se på disse livmorhalsen under et mikroskop for å oppdage unormale celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft.

Når bør du ha din første celleprøve?

Generelt, bør celleprøver begynne når en kvinne først blir seksuelt aktive for så snart hun er seksuelt aktiv hun er i faresonen for seksuelt overførbare sykdommer som HPV eller klamydia, som kan oppdages i en celleprøve og /eller føre til HPV eller infertilitet hvis venstre ubehandlet. Hvis en kvinne ikke er seksuelt aktiv etter når hun er 18, foreslår fastlegen at hun skulle begynne å ha regelmessige celleprøver på 18 år. The American College of Fødselsleger og Gynekologer foreslår hun kan vente til hun er 21 år.

Hvor ofte bør du ha en celleprøve?

Etter den første celleprøve, bør du ha en ekstra celleprøve hvert år til du får tre vanlige PAP smøre resultater på rad. Etter de tre normale resultater, noen leger anbefaler at du fortsetter å ha en celleprøve hvert år, spesielt hvis du er seksuelt aktiv. Dette løpet av handlingen er anbefalt av The American College of Obstetrics Gynekologer. Andre leger foreslår at når du har en historie med tre normale celleprøver, kan du ha celleprøver hvert tredje år så lenge resultatene fortsetter å komme tilbake som normalt. Dette løpet av handlingen er anbefalt av The Family Doctor, mens American College of Obstetrics Gynekologer bare anbefaler dette alternativet til kvinner 30 år og eldre.

Unntak

Pasienter som har høy risiko for livmorhalskreft burde ha celleprøver oftere. Dersom resultatene av en PAP smøre er unormale eller usikker, kan legen anbefale at du har celleprøver oftere enn én gang i året. En lege kan anbefale en gjenta celleprøve etter en unormal resultat i så lite som tre måneder. Leger kan også anbefale regelmessige celleprøver hvert halvår, etter en unormal eller usikker resultat. De med en familie historie av livmorhalskreft eller som praktiserer høy risiko seksuell atferd (flere partnere, og så videre) kan også ønske å ha celleprøver hvert halvår, i motsetning til hvert år eller hvert tredje år.

celleprøver Over 65

Kvinner bør fortsette å ha regelmessige celleprøver hele livet, selv etter de har passert overgangsalderen. Men, hadde kvinner over 65 år som aldri har en unormal celleprøve kan være i stand til å unngå at rutinemessig celleprøver ved å diskutere dette alternativet med sin lege.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------