Stilling: helse > graviditet >

fytokjemikalier som etterligner effekten av østrogen i kroppen

   Fytokjemikalier som etterligner effekten av østrogen i kroppen kalles fytoøstrogener, og finnes i mange vanlige matvarer og kosmetikk. Effekten av fytoøstrogener på vår helse er et kontroversielt tema, siden det er både risiko og fordeler forbundet med eksponering. Fytoøstrogener kan reagere ulikt avhengig av naturlige hormon nivåene på personen forbruker dem

Typer

Det finnes mange typer av fytoøstrogener i kroppen, og de fleste forekommer naturlig i matvarer og urter. Isoflavoner, som finnes i soya og andre bønner, har den høyeste østrogen effekt av alle de fytoøstrogener. Andre fytoøstrogener er flavanoler, flavones, flavanones, lignans og parabener. Parabener, inkludert Methylparaben, Propylparaben, og butylparaben, forekommer naturlig i enkelte matvarer, men de som finnes i husholdningenes kosmetiske produkter er syntetiske.

Funksjon

Den kjemiske strukturen av fytoøstrogener er svært lik den av østrogen produseres naturlig i kroppen. På grunn av likheten, fytoøstrogener er i stand til å feste på østrogen reseptor steder på overflaten av cellene. Fytoøstrogener har en mye svakere østrogen effekt i kroppen enn naturlige østrogen eller syntetisk østrogen, for eksempel i p-piller.

Kilder

Fytokjemikaliene som etterligner effekten av østrogen i kroppen finnes i vanlige matvarer og dagligdagse elementer. Soya er en av de mest potente og felles phytoestrogenic matvarer. Andre phytoestrogenic matvarer inneholder epler, gulrøtter, kirsebær, kaffe, datoer, hvitløk, persille, granatepler, poteter og hvete. Parabener naturlig forekommer i blåbær, kanel og svisker. Syntetiske parabener brukes som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter på grunn av deres evne effekter, og kan finnes i sminke, sjampo, hud kremer og såper.

Fordeler

En gjennomgang publisert i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology viser at fytoøstrogener har mange helsefordeler, inkludert en redusert risiko for hjertesykdom og lavere kolesterol. Fytoøstrogener kan også hemme dannelsen av kreft og forebygge eller behandle osteoporose. Fytoøstrogener som soya kan brukes som et alternativ til hormonbehandling for perimenopausal og postmenopausale kvinner, selv om dagens forskning ikke støtter effekten av denne behandlingen.

Risiko

Ifølge Center for Bioenvironmental Forskning ved Tulane og Xavier universitetene, har fytoøstrogener vært assosiert med reproduktive problemer, herunder ufruktbarhet og utviklingsmessige defekter av kjønnsorganer hos barn. Overdreven eksponering for fytoøstrogener kan også føre til østrogen dominans, noe som kan føre til vektøkning, hodepine, søvnløshet og andre problemer. En assosiasjon ble funnet mellom brystkreft og tilstedeværelsen av parabener, men det er ikke klart om parabener i kosmetikk øker risikoen for brystkreft.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------