Stilling: helse > røyking >

aspirin for smertelindring

   Aspirin er navnet gitt til acetylsalisylsyre. Det er en ikke-steroide anti-inflammatorisk (NSAID) smertestillende, feber redusering og antikoagulerende. Det fungerer i smertelindring fordi det er en COX-hemmer. Aspirin bør tas under veiledning av en lege på grunn av mange bivirkninger

Effekter

Aspirin lindrer smerte ved å hemme visse kjemikalier utgitt av kroppen etter skaden. Disse kjemikaliene, kalt prostaglandiner, forsterke den inflammatoriske responsen som skjer på stedet for skade. De signaliserer smerte reseptorene i huden og følelsen av smerte er forsterket.

tromboksan A2 er en spesielt viktig prostaglandin derivat og en del av den inflammatoriske responsen. Tromboksan A2 tiltrekker blodplater og øker vasodilatasjon. Aspirin hemmer spesifikt tromboksan A2 ved å samhandle med enzymet ansvarlig for syntesen sin. Dette enzymet, COX, er forkortet til COX. Cyclooxygenase har tre former, eller isoenzymer, som beholder de samme enzymatiske egenskaper: COX-1, COX-2 og COX-3. Aspirin er en COX-1 og COX-2-hemmer.

Fordeler

I tillegg til smertelindring, har aspirin en kraftig antikoagulasjon effekt. Dette er gunstig for pasienter med hjerte-eller karsystem sykdom. Mange pasienter med disse tilstandene er foreskrevet en liten, profylaktisk dose buffered aspirin.

Hensyn

De eldre og de helt unge, som er utsatt for skader og fall, er i risiko for store blødninger og andre komplikasjoner ved bruk aspirin.

Gravide kvinner bør også unngå acetylsalisylsyre, spesielt i løpet av tredje trimester. Dette er viktig fordi aspirin er prostaglandin hemmende effekt kan forstyrre arbeidskraft og kan føre til blødning i moren eller barnet.

Aspirin allergi er en annen alvorlig tilstand som bør tas under vurdering ved valg av aspirin for smertelindring. Pasienter med en historie med astma ofte har aspirin allergi.

Historie

Aspirin tilhører en familie av kjemikalier kalt salisylater. Dette er en gruppe av analgetika, eller smertestillende midler, avledet fra salicin. Salicin er et naturlig forekommende stoff som finnes i Willow bark og andre planter. De gamle greske legen, Hippokrates, anbefalte at hans pasienter lindre sine smerter ved å tygge på willow bark.

Advarsel

Aspirin er kontraindisert for barn, ungdom og voksne som selv er gjenoppretting av viral infeksjoner som influensa. Disse pasientene kan utvikle Reye syndrom. Aspirin bør tas med forsiktighet under ledelse av en helse-omsorg leverandøren.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------