Stilling: helse > røyking >

blod fakta

   Alle mennesker vet hva blod er. Vi har alle sett blod før, fordi de fleste av oss har blitt kuttet på en eller annen gang i livet vårt, eller i det minste har sett andre kuttet. Men de fleste av oss ikke vet så mye om denne viktige delen av vår eksistens som vi burde. Det er noen grunnleggende fakta om blod at vi alle må vite

Definition of Blood

Blood er det livet opprettholde væsken som sirkulerer i hele kroppen. Sirkulasjon av blodet begynner i hjertet, det så passerer gjennom arteriene til kapillærene, og deretter går inn i blodårene til å bli sendt tilbake til hjertet for sending på nytt. Det er sendt til lungene hvor det er renset og oxygenated før den starter sin ferd gjennom kroppen igjen. Det er fire blodtyper: A, B, O og AB. Disse kan være enten rhesus positiv eller negativ.

Components of Blood

Human blodet er laget av 78 prosent væske og 22 prosent tørrstoff. Det er mange komponenter som kommer sammen for å gjøre opp blod. Det er plasma, som er laget av røde og hvite blodceller og blodplater. Erytrocytter (røde blodlegemer) flytter oksygen fra lungene inn i kroppen og karbondioksid fra kroppen til lungene. The leukocytter (hvite blodlegemer) hjelper i kampen mot infeksjoner og hjelpe immunsystemet. Disse cellene er bygget opp av fem andre komponenter. Blodplater (trombocytter) er de stoffene som bidrar til å kontrollere blødning når det skjer.

Andre komponenter

Bortsett fra de ovenfor, som er de vanlige velkjente deler av blod, det er andre komponenter som også finnes i blod. Disse er hovedsakelig næringsstoffer og avfallsstoffer fra metabolske prosesser i kroppen. Det er fett globules, kjemiske stoffer som karbohydrater, protein og hormoner som blir transportert til andre deler av kroppen. I tillegg er det noen gasser i blodet. Disse er oksygen, karbondioksid og nitrogen. Karbondioksid er avfall som oppstår når kroppen forbrenner karbohydrater ved hjelp av oksygen for å produsere energi.

Hvor Blood Cells Are Made

Blood er produsert i beinmargen som er mykt, svampete materiale som finnes på innsiden av beina . Om lag 95 prosent av alle blodceller produseres i benmargen. Når blodlegemer dannes i margen, kommer de ut som stamceller, som er den innledende fasen av blodceller. Da de ulike delene av blod-de røde og hvite blodlegemer, samt blodplater utvikle seg derfra. Noen umodne blodceller (blaster) bli liggende i benmargen før de er modne, mens andre vandrer til andre deler av kroppen til å modne.

Viktigheten av Blood

Blood kan være donerte og overført til mennesker som trenger det. Dette er en svært viktig del av medisin i dag. Mennesker som er involvert i ulykker hvor de mister mye blod, de som taper blod under operasjoner og generelt blodfattige pasienter trenger blodoverføringer. Om lag 4,5 millioner mennesker innlagt på sykehus i USA og Canada trenger blodoverføringer.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------