Stilling: helse > røyking >

fakta om øyenfarge

   Hva vil være den øyenfarge av en nyfødt baby som har en forelder med brune øyne og den andre forelderen med blå øyne? Spørsmål som dette er blant de første til å gå inn i hodet av snart-å-være-foreldre. Men svaret er ikke alt så enkelt. Det kommer alt ned til et komplekst system av gener som kombinerer på ulike måter å avgjøre slike egenskaper som øye-og hårfarge

Pigmentering

Iris inneholder farget pigment som avgjør en persons øyefarge. Ifølge AllAboutVision. com, mange babyer 'øyne endrer farge etter hvert som de blir eldre. Det er vanlig for en baby's blå øyne å endre til brun i omtrent en 3-års periode som det brune pigmentet (kjent som melanin) blir tilstede senere i livet. Det er uvanlig at melanin å være til stede hos nyfødte.

Genetics

Ifølge AllAboutVision. com, tre gener bidrar til farge på en persons øyne. Forskning har samlet rikelig med informasjon om to av disse genene ansvarlige for de mest vanlige grønne, brune og blå øyne farger. Ikke nok definitiv forskning har blitt oppnådd for å forklare forekomsten av mindre vanlige øyet farger, som grå, hassel og andre blandinger. Dannelsen av øyenfarge er en kompleks, vitenskapelig problem som involverer flere muligheter for kombinasjoner av gener mottatt fra begge foreldrene. Ifølge AllAboutVision. com, er hver celle i en persons kropp består av 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far, med hver av foreldrene går på to par gener per en kromosom.

Muligheter

En person kan ha en forskjellig øyenfarge enn begge foreldrene, men et barn vil mest sannsynlig har brune øyne hvis begge foreldrene gjøre også. Vanligvis, genene som dagens mørkere øyenfarger overgå den lysere seg. En brun gen dominerer vanligvis en grønn genet, mens en grønn gen vanligvis dominerer en blå en. Selv denne teorien ikke er idiotsikre. Et barn har ikke nødvendigvis brune øyne hvis en av foreldrene har brune og den andre forelderen har blå øyne. Det er mer vanlig for en blå-eyed barn å ha begge foreldre med brune øyne enn en brun-eyed barn å ha begge foreldre med blå øyne, men denne situasjonen kan oppstå. Det er også mulig å ha øyne i forskjellige farger. Dette kan være forårsaket av pigmentering problemer, traumer, betennelse, genetisk lidelse, freckle av iris eller Horner's syndrom.

Endringer i Eye Color

En persons øyefarge kan endre. Den iris reagerer på elev størrelse. Hvis eleven forstørrer, spre pigmentene ut, forårsaker en lysere farge. Dersom eleven blir mindre, pigmentene push sammen, forårsaker en mørkere farge. Alder er også en faktor i en endring av øyenfarge. AllAboutVision. com sier at 10 til 15 prosent av kaukasiere opplever en endring av øyenfarge (enten mørkere eller lysere) som de blir eldre. Dersom en drastisk farge endring skjer, gjøre en avtale med en øyelege for å sikre at det ikke er tegn på sykdom. Farget kontakter er den eneste sikre måten å endre øyenfarge, men en resept fra en øyelege må innhentes for å sikre bruken av trygg linser.

Interessante Fakta

I følge EyeDoctorGuide. com, er den dominerende øyenfarge verden rundt brune. Guiden forteller også at asiater, afrikanere og indianere har ofte sorte øyne, mens europeerne ofte har hassel (en kombinasjon av grønn og brun) eller blå øyne. Grønne øyne finnes hovedsakelig i personer av tysk eller slaviske nedstigningen.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------