Stilling: helse > røyking >

hva som forårsaker uregelmessige menstruasjonssykluser?

   Menstruasjon forekommer hos kvinner fra det tidspunkt de er i midten av tenårene til de når overgangsalderen. De fleste kvinner har en regelmessig syklus som oppstår som en klokke hver måned bortsett fra når de er gravide. Noen kvinner har uregelmessige sykluser som kan være grunn til alarm og kan indikere en alvorlig medisinsk tilstand

Gjennomsnittlig Cycle

Den gjennomsnittlige syklusen lengde er 28 dager. Imidlertid er det vanlig for kvinner å ha en litt lengre eller litt kortere syklus avhengig av deres livsstil. I løpet av de første årene av sykling, er det ikke uvanlig for tiden mellom syklusene å vare lenger enn normalt. Over tid vil de fleste kvinner merker at deres menstrual perioder bli mer regulert, og kan spores ved hjelp av en kalender. Kvinner med en regelmessig syklus er mer sannsynlig å bli gravid enn noen som ikke har en vanlig menstruasjon.

Vekt /Exercise

Det er blitt påvist at idrettsutøvere har en økt sjanse for å ha uregelmessig menstrual perioder på grunn av sin økte aktivitet. I ungdoms utøvere, er det ikke uvanlig at deres sykluser å begynne mye senere i livet. Et eksempel på dette kan sees i kvinnelige turnere som ofte ikke begynne sitt fertil år inntil de ikke lenger er konkurransedyktige. Kvinner med anoreksi og andre spiseforstyrrelser kan oppleve uregelmessige sykluser, eller de kan stoppe helt på grunn av svak tilstand av kroppen. På den annen side, har kvinner som er overvektige eller som opplevde en rask vekttap kan også ha en uregelmessig syklus.

Polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom rammer en stor andel kvinner. Kvinner som opplever PCOS ikke har en normal syklus fordi hormonnivåene ikke tillater eggløsning å skje som det ville i noen uten tilstanden. De som lider av PCOS kan også oppleve den økende av hår på haken og over leppen, hud koder og vektproblemer. PCOS er behandlet med medisiner som bidrar til å regulere hormoner. PCOS er en relativt ny tilstand og kan forårsake problemer med mengden insulin som produseres av kroppen.

Graviditet /Amming

Under svangerskapet, har ikke kvinner ikke opplever menstruasjonssyklusen. Det er ikke uvanlig for en kvinne å ha noen minimal spotting under hennes graviditet. I tilfelle blødninger oppstår under svangerskapet, bør kvinnen konsultere sin lege umiddelbart for å sikre at hennes helse og at av babyen hennes er ikke i fare. Etter fødsel, kvinner som ikke ammer kan ha uregelmessige sykluser for de første månedene. De fleste kvinner som ammer vil ikke begynne sine regelmessig syklus før etter at de sluttet å amme.

Stress

Kvinner som har travle karrierer, familier, økonomiske problemer eller andre økte belastninger kan merke at deres sykluser er ikke vanlig. Det er ikke uvanlig for en kvinne å oppleve et par måneder med uregelmessighet under deres fruktbare år, og bør ikke være grunn til alarm. Kvinner som har uregelmessige sykluser grunnet stress vanligvis ikke trenger å bli behandlet av en lege for sine problemer, men hvis uregelmessigheten vedvarer, et besøk bør være planlagt bare å være en den sikre siden.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------