Stilling: helse > røyking >

om forhøyet msafp og fosterets vekst

   MSAFP, eller maternell serum alfa-Feto protein, er screening utført på kvinner vanligvis mellom det 14. og 22. svangerskapsuke. Dette diagnostiske testen brukes til å kontrollere nivået av alfa-Feto protein som produseres av fosterets lever og til slutt kommer inn i morens blodomløp. Testen er gjort ved å ta en blodprøve fra mor og sjekke nivåene og å bedømme resultatene etter alder, rase, vekt og gestasjonsalder

Betydning

De nivåer av MSAFP screening resultatene er kategorisert som lav, normal og forhøyet. Noe annet enn normal ikke nødvendigvis indikerer et problem, men heller at ytterligere diagnostiske tester, som regel oppfølging ultrasounds og fostervannsprøve er anbefalt. En forhøyet resultatet kan skyldes en multippel graviditet, en feilberegnet forfallsdato, nervesystem defekter, nevralrørsdefekter, et problem med fosterets bukvegg lukking riktig eller med sen graviditet komplikasjoner.

Typer

Late svangerskapet komplikasjoner at en forhøyet MSAFP lesing kan indikere omfatte tidlig fødsel, blødning og intrauterin vekstretardasjon. Med intrauterin veksthemming, vil svangerskapet bli sett nærmere, vanligvis ved å følge opp med regelmessige ultralydundersøkelser.

Time Frame

Mens MSAFP testen blir typisk utført mellom 14. og 22. svangerskapsuke, tidspunktet for test skal hjelpe til med nøyaktigheten av funnene. Generelt er de fleste leger mener at testen er mest nøyaktige når det gjøres mellom det 16. og 18. uke.

Hensyn

For mer nøyaktige resultater, vil de fleste leger foretrekker at MSAFP testen gjøres som en del av en trippel skjerm, som inkluderer å se på Estriol og hCG (humant chorion gonadotropin) nivåer. Dette gir en klarere, mer pålitelig indikasjon på mulige problemer.

Fordeler

Fordelen med å ha en MSAFP test utført, særlig som del av en trippel skjerm, er at det er en ikke-invasiv test som ikke utgjør noen trussel til maternell eller føtal helse og kan indikere om en risikofylt fostervannsprøve er nødvendig. Dersom forhøyede nivåer indikerer et mulig problem med veksten hos fosteret, kan svangerskapet overvåkes nøye.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------