Stilling: helse > røyking >

12 farlige tilsetningsstoffer

   Mange stoffer kan legges til maten vi spiser for å forbedre farge, tekstur, smak eller bevare den. The United States Food and Drug Administration (FDA) har en database som inneholder flere tusen godkjente tilsetningsstoffer, men ikke alle av dem er elementer som du ville gjerne forbruke. Det følgende er en kort titt på 12 tilsetningsstoffer i mat som du bør være klar

Fat /Olje Konserveringsmidler

Propyl gallate er et konserveringsmiddel som brukes for å hindre olje og fett fra å bli dårlig og kan øke kreftrisiko. Den finnes i kjøttprodukter, vegetabilsk olje, kylling suppe base, tyggegummi, og potet pinner, og det er ofte kombinert med butylhydroksyanisol (BHA) og butylhydroksytoluen (BHT).

BHT og BHA har en lignende bruker for å propylgallat. De brukes til å hindre harskning av fett og oljer og kan ofte bli funnet i tyggegummi, vegetabilsk olje, korn, potet chips og selv i litt mat-emballasje. Disse stoffene har blitt funnet å forårsake kreft hos rotter.

Bakevarer Additives

Kalium bromat er et tilsetningsstoff som ofte brukes for å skape en mer ønskelig smule struktur og å øke volumet i rundstykker og brød. Mest bromat metaboliseres i bromide, en ufarlig stoff, men har noen gjenværende bromat blitt funnet å forårsake kreft i forsøksdyr. Bromat har vært forbudt overalt i verden med unntak av Japan og USA.

Smaksforsterker

Monosodium glutamat (MSG) er en aminosyre som vanligvis brukes som en smaksforsterker. Den finnes i utallige matvarer, blant annet supper, pølser, salat dressinger, hermetisk tunfisk, potetgull, pølser, enkelte krydder, blander baking og iskrem. Det er ofte lovlig kamuflert under fellesbetegnelsen "krydder" eller som autolyserte gjærekstrakt. Mange forbrukere er følsomme for MSG (det kan føre til hodepine, oppkast og kvalme). Det har vært knyttet til helserisiko som overvekt, atferdsvansker, celleskader og visse endokrine lidelser.

acesulfam-K er en super-søt kunstig søtningsmiddel (omtrent 200 ganger søtere enn sukker). Den brukes i leskedrikker, gelatin desserter, tyggegummi og bakevarer. Stoffet har forårsaket kreft hos rotter. Stoffet metaboliseres i acetoacetamide, noe som har påvirket funksjon i skjoldbruskkjertelen hos forsøksdyr.

Fat /Sugar Replacements

Aspartam, den søtningsmiddel ellers kjent som NutraSweet eller lik, har vært studert i flere tiår og har vist seg å forårsake hjernen tumorer i rotter. Mange forbrukere er følsomme for stoffet og kan oppleve svimmelhet, hodepine og hallusinasjoner etter inntak av det.

Olestra (eller Olean) er en feit erstatning brukt i potetgull og kjeks. Det er en syntetisk fett som kroppen din ikke vil absorbere. I stedet går den gjennom, ofte forårsaker løs avføring, ubehag i magen, oppblåsthet, diaré og anal lekkasje. Det kan også redusere kroppens evne til å absorbere fettløselige næringsstoffer som beta-karoten, lycopen og lutein.

Flere Additives

Sodium nitritt blir brukt som konserveringsmiddel. Det tilbyr også farge og smak til lunsj kjøtt, Corned beaf, pølser, skinke, bacon, røkt fisk og bearbeidet kjøtt. Det kan føre til at kroppen til å danne nitrosaminer, som kan forårsake kreft.

Herdet vegetabilsk olje (også delvis herdet vegetabilsk olje) gjennomgår en prosess som skaper trans fett. Dette skaper økt risiko for diabetes og hjertesykdommer og kan finnes i bakevarer, salatdressinger, margarin, brød, vegetabilsk fett og mer.

Mat fargestoffer som Blue 1 og 2 blå, rød 3 og Yellow 6 er tilsetningsstoffer som brukes til å farge drikker, bakverk, godteri kirsebær, gelatin, og pølser, og de selv kan bli funnet i pet food . Hver har vært knyttet til helserisiko som økt kreftrisiko, med Yellow 6 også knyttet til nyre svulster og binyrene dysfunksjon, og hver inneholder spor av flere kreftfremkallende stoffer.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------