Stilling: helse > røyking >

livmorkreft symptomer

   Livmor kreft er en av de vanligste kreft i kvinnelige reproduktive system. Det er også kjent som sarkom av livmoren. Det er over 30. 000 nye tilfeller rapportert hvert år. Livmorkreft oppstår når kreft cellene begynner å vokse i muskler og vev i livmoren. Det er ukjent om hvor livmor kreft er forårsaket. Imidlertid kan den økte nivåer av en kvinnes østrogen nivå være en faktor. Den østrogen hormonet bidrar til å stimulere oppbygging av slimhinnen i livmoren

Hvem er at Risk

Ninety-fem prosent av livmorkreft tilfellene skjedde i kvinner som skulle gjennom overgangsalderen, eller som var postmenopausal. Fedme kan øke risikoen for livmorkreft hos kvinner som er pre-menopausal og postmenopausal. Alderen på de kvinnene som var diagnostisert med kreft var mellom seksti og sytti fem år gammel. Studier viser at afro-amerikanske kvinner har en 1,70 prosent risiko sammenlignet med 2,90 prosent risiko for kaukasiske kvinner. Genetikk kan også spille en rolle i hvem som utvikler livmorkreft. Om lag 10 prosent av livmorkreft tilfellene ble antatt å være arvelig. En kvinne som aldri har vært gravide kan være i faresonen også. Når en kvinne er gravid, vil hun produsere mer progesteron enn østrogen. Den progesteron gir en kvinne mer beskyttelse igjen livmorkreft.

Symptomer

Symptomene for livmorkreft er forskjellig for hver person. De vanligste symptomene på livmorkreft er bekkensmerter og unormal vaginal blødning eller utflod. Blødningen som en kvinne kan oppleve vil begynne så lett å oppdage, og vil gradvis bli tyngre. Den utflod ville være som en melkeaktig sekret. Bekken-området er arealet av den nedre kroppen der de indre kjønnsorganer løgn. Noen kvinner har rapportert føler en klump eller en masse i det området også. Andre symptomer som kvinner kan oppleve ville være vanskelig eller smertefull vannlating og smerter ved samleie. Noen kvinner også merke noe vekttap. Kvinner bør konsultere med sin lege dersom de opplever noen av disse symptomene. Hvis det ikke er livmorkreft, kan det være et tegn på en annen alvorlig medisinsk tilstand.

Diagnose

Hvis en kvinne opplever noen symptomer som er assosiert med livmorkreft, kan hennes lege utføre en eller flere av disse eksamener for å diagnostisere tilstanden. En av disse eksamenene er en pap test. Under en pap test, vil legen samle cellene fra den øvre skjeden og fra livmorhalsen. Disse cellene vil bli sendt til et medisinsk laboratorium for å se etter unormale celler. En annen eksamen er en bekken eksamen hvor blæren, endetarm, livmor, og vagina er undersøkt. Legen vil sjekke disse organene for eventuelle endringer eller klumper. En transvaginal ultralyd er gjort for å ta en ultralyd bilde av endometrium lining i livmoren. Dersom fôret ser ut til å være for tykk, kan en biopsi gjøres. En biopsi er når en lege fjerner en vevsprøve fra slimhinnen i livmoren. Vevet blir deretter undersøkt for kreft celler og andre forhold.

Behandling

Det finnes ulike behandlingstilbud for kvinner som sliter livmorkreft. Noen av disse behandlinger inkluderer kirurgi, strålebehandling eller hormonbehandling.

Behandlingen at de fleste kvinner velger er å ha en hysterektomi som er når livmoren fjernes. Under denne operasjonen, er eggstokkene og egglederne fjernes også. Hvis det er noen lymfeknuter i nærheten av svulsten, vil de bli fjernet, slik at de kan bli undersøkt for å se om de er kreft.

Under strålebehandling, høy energi stråler overført for å drepe kreftceller. Det vil kun påvirke kreftceller i området som blir behandlet. Eksternt og internt er to typer strålebehandling. Ekstern stråling er vanligvis en poliklinisk tjeneste som er gjort fem dager i uka i flere uker. Med denne behandlingen, tar sikte på en stor maskin stråling mot området hvor svulsten ligger. Intern strålebehandling er når små rør som inneholder et radioaktivt stoff er satt inn i skjeden og blir liggende der for et par dager. Dette er innlagt tjeneste som krever et sykehusopphold.

Hormonell behandling brukes til å holde kreftceller fra å få hormonene som de trenger for å vokse. Dette er også kalt systemisk terapi fordi det kan ha en innvirkning på kreftceller i hele kvinnens kropp. For hormonbehandling, vil kvinnen ta en pille som inneholder progesteron hormon. Den hormonelle terapi er vanligvis brukes av kvinner som ikke er i stand til å ha kirurgi eller strålebehandling.

Forebygging

Alle kvinner, enten de er seksuelt aktive eller ikke, bør ha en årlig pap test og bekkenet eksamen. Disse testene vil være til hjelp i å oppdage noe unormalt av det kvinnelige reproduktive organer. Hvis en kvinne faller inn i noen av de høye risikoklassene, bør de følges nøye av deres leger også. Hvis en kvinne tar østrogen substitusjonsbehandling, så hun bør også ha regelmessige PAP prøver og bekken eksamener. En endometrial biopsi bør også tas under vurdering.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------