Stilling: helse > røyking >

teen helse fakta

   Tenåringer oppleve en rekke endringer som de vokser til voksne. Fysisk, må de takle hår og kropp vekst, og mentalt de kjempe med selv-identitet og sosiale spørsmål. Tenårene er en avgjørende tid for menneskelig utvikling, og det er viktig at tenåringer tar vare på både de fysiske og psykiske helse. Det er gunstig for tenåringer å besøke en lege, slik at forvirrende aspekter av deres skiftende organer kan forklares og så riktig helse retningslinjer kan gis

The Doctor's Office

Leger kan hjelpe tenåringer forstå fordelene av å leve en sunn livsstil. Det anbefales at tenåringer møte med sin lege årlig, og full fysiske undersøkelser bør være gjennomgått minst tre ganger i løpet av tenårene: én gang når teen er i alderen mellom 11 og 14, en gang når teen er mellom alderen 15 til 17, og en siste gang i slutten av tenårene mellom 18 og 21. Disse besøkene vil bidra til å sikre riktig utvikling.

Mental Helse

Ifølge Surgeon General's rapport, over 14 millioner barn og unge har psykiske lidelser i USA. Følelsesmessige forstyrrelser og psykiske lidelser kan føre til tenåringer å gjøre det dårlig på skolen, øver vold, tyr til alkohol eller ulovlig bruk av narkotika eller begå selvmord. Depresjon er en vanlig psykisk helse lidelse blant tenåringer, og det antas at en av åtte tenåringer lider av det. Men mange psykiske lidelser i tenårene gå ubemerket eller er feildiagnostisert.

Pubertet

Puberteten er en prosess preget av betydelig vekst og fysiske endringer i tenårene. I en viss alder (som er forskjellig for hver enkelt), er gonadotropin-frigjørende hormon (GnRH) sendes av hjernen til hypofysen, som igjen frigjør luteiniserende hormoner (LH) og follikkelstimulerende hormoner (FSH). Avhengig av om du er mann eller kvinne, disse hormonene gå til ulike steder. I menn reiser de til testiklene og produserer sperm og testosteron, mens hos kvinner LH og FSH reise til eggstokkene og produsere østrogen.

Body endringer

Puberteten fører ofte til brystet vekst i kvinner og muskelutvikling hos menn. Imidlertid kan andre områder, slik som mage eller baken også bli større. Noen organer kan utvikle en forbigående lag av fett i forberedelse til vekst spruter, og andre organer kan ballongen opp permanent. Om lag 75 prosent av tenåringer slutt å delta i idrett når puberteten-indusert utvikling begynner, noe som kan forklares delvis ved ubehag de føler på sin egen kropp.

Ernæring

Det er svært viktig for tenåringer å opprettholde næringsrik diett . En rekke porsjoner anbefales fra alle gruppene, og mer aktive tenåringer trenger å konsumere mer porsjoner. Sunne matvaner i tenårene, herunder tilstrekkelig kalsiuminntak kan forhindre benskjørhet og benbrudd.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------