Stilling: helse > tann >

hvorfor påvirker røyking VO2?

  

Du trenger:.
vaselin, vaselin, bomull baller, maisstivelse, baby pulver, unscented såpe

Om VO2

VO2, eller VO2 max, er det maksimale mengden oksygen som kroppen kan bruke i ett minutt. Det er flere faktorer som påvirker VO2 max, inkludert muskelmasse, blod oksygen nivå, lungekapasitet og generell kondisjon. En passe person med mer muskelmasse vil få tilgang til mer oksygen per minutt enn noen med mindre masse. Samtidig tar en person med nedsatt lungekapasitet på mindre oksygen, noe som gjør mindre oksygen tilgjengelig, og dermed redusere den maksimale mengden oksygen som kroppen kan bruke per minutt. Når det gjelder røyking, er det tre viktige faktorer som påvirker VO2 max:. Karbonmonoksid, lungefunksjon og blodsirkulasjon

Røyking og karbonmonoksid

Sigarettrøyk inneholder flere farlige gasser og kjemiske forbindelser, deriblant karbonmonoksyd. Karbonmonoksid er farlig fordi den binder seg veldig lett med røde blodceller-så lett at cellene ofte bånd med karbonmonoksid i stedet for oksygen. Men, er at kroppen ikke klarer å bryte ned karbonmonoksid og få tilgang til singel oksygenmolekyl for energi. Som et resultat, de røde blodcellene aldri slipp karbonmonoksid og er ute av stand til å plukke opp noen oksygen molekyler. Karbonmonoksid i blodet er målt i deler per million (PPM). Vedvarende nivåer over 70 ppm forårsake symptomer som hodepine, kvalme og tretthet. Langvarig eksponering over 150 til 200 ppm kan være dødelig. Langvarig karbonmonoksid eksponering fra røyking kan aldri øke nivåene over sytti ppm, men vil fortsatt påvirke mengden tilgjengelig oksygen til vevene.

Røyking og lungefunksjon

Oksygen kommer inn i blodstrømmen via ørsmå strukturer i lungene som heter alveoler. Alveolene er små sekker, formet som drue klynger, med vegger av tykkelsen av en enkelt celle. Under puste, går inhalert oksygen gjennom veggene i alveolene til blodet, som karbondioksid passerer fra blodet inn i alveolene. Røyking skader i alveolene, forårsaker arrdannelse og redusert elastisitet, som direkte svekker gass transfer. Som et resultat, ikke kroppen ikke slipper nok karbondioksid, og tar ikke inn nok oksygen. Dette i sin tur påvirker direkte hvor mye oksygen tilgjengelig for vev.

Røyking og sirkulasjon

Røyking gjør at blodkarene trekker seg sammen, noe som øker blodtrykket og forårsaker iskemi (områder med redusert blodstrøm) i mindre fartøy. Øker i blodtrykket også forårsake skade på fartøyene. Denne skaden fører ofte til dannelse av blodpropp, plakk og arr-som alle reduserer blodstrømmen gjennom fartøyene. Med ischemia, områder av vev får ingen blodstrøm i det hele tatt, og som et resultat, uten oksygen. Ofte, om fartøyene er små nok, vil andre fartøy i området gi oksygen eller fartøyet vil trekke fra sikkerheter fartøyer rundt blokkeringen. Imidlertid gjenstår det faktum at blodstrømmen, og dermed oksygen tilgjengeligheten er kraftig redusert.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------