Stilling: helse > tann >

forklare menstruasjonssyklus

  

Du trenger:
liste med spørsmål for gynekologen din
. Sykeforsikring (valgfritt).
Pre-planlagt avtale.
Åpent sinn og vilje til å kommunisere.

Menstruasjonssyklus

En syklus i menstruasjonen starter fra starten av en periode, før den første dagen i neste syklus. I de fleste kvinner, er en gjennomsnittlig syklus 28 dager. Men kan en sykle variere alt 21-35 dager hos voksne kvinner. I tenåringsjenter, kan en sykle alt fra 21 dager til 45 dager.

Hva som skjer

Som kroppen forbereder seg på å frigjøre et egg, er nivåene av østrogen økte. Som østrogen øker, blir slimhinnen i livmoren tykk. Rundt den 14. dagen i en kvinnes syklus, er et egg sluppet i en prosess som kalles eggløsning. Egget vil da reise gjennom egglederne til livmoren.

Forberedelse for Pregnancy

Som egg reiser gjennom egglederen, er livmoren primet for muligheten for graviditet. I tilfelle at et egg er befruktet, vil et egg blir implantert i livmorveggen. Hvis derimot et egg ikke er befruktet, egget vil begynne å gå i oppløsning.

Menstruasjon

Når en graviditet ikke finner sted, vil østrogennivå falle. Slimhinnen i livmoren vil da kaste. Blod er så utgytt gjennom vaginal kanalen. Avhengig av person, lengden og mengden blod utgytt vil variere. En periode kan vare fra fem til syv dager.

Når det skjer

Hver jente utvikler seg forskjellig når det kommer til menstruasjon. Ifølge Mayo Clinic, vil jenter som regel får sin første periode i løpet av to år å utvikle sine bryster. Unge jenter også begynner vanligvis sine perioder i løpet av ett år når moren utviklet hennes. En ung jente kan også oppleve en hvit, tykk utflod måneder før sin første periode. Dette er ingenting å være bekymret, da dette er bare et faresignal.

Komplikasjoner

I enkelte kvinner, kan det være problemer knyttet til menstruasjon. Amenor¨¦ er når en jente har ikke hatt en periode av 15 år, eller når kvinner ikke har perioder for mer enn 90 dager, selv om de har hatt dem i fortiden. Dysmenor¨¦ er en smertefull periode merket med alvorlige kramper og kraftig blødning. Unormal blødning kan trenge å bli sjekket av en medisinsk faglig. Unormale blødninger kan inneholde kraftige blødninger, lange perioder og perioder som er nær hverandre, eller blødning mellom perioder. Dette kan være et tegn på en medisinsk tilstand som fibroider, polypper eller kreft.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------