Stilling: helse > hud >

hva er en høyt PSA-nivå?

   "PSA" eller "prostata-spesifikt antigen" er et protein som produseres av prostatakjertelen, og er funnet i blodet hos menn. Når noe er galt med prostata, utskiller det mer PSA. I tilfelle av prostatakreft eller av betennelse i prostata, mer PSA slippes ut i blodet. Denne høyere nivå av proteinet kan påvises med en enkel blodprøve. Siden en topp i PSA indikerer ikke alltid prostatakreft, vil legene for ytterligere tester for å fastslå årsaken til forhøyet PSA nivåer.

Betydningen av PSA

PSA er en forkortelse for prostata-spesifikt antigen, funnet et protein som produseres av prostatakjertelen, bare hos menn. Når prostata kjertel oppdager noe unormalt, for eksempel betennelse eller tilstedeværelse av kreft celler, utgivelser det PSA i blodet. Dette er grunnen til PSA er nå kjent som en "markør" for prostatakreft, siden det kan være et tidlig detektor av sykdommen.

prostatakjertelen

The prostatakjertelen, en valnøtt-størrelse kjertel, som produserer sæd og PSA, er plassert under blæren og omslutter urinrøret. Som menn i nærheten av 50, er det ikke uvanlig for dem å oppleve problemer med vannlating, ofte forårsaket av en forstørret prostata som setter press på urinrøret og dermed hindrer urin i å renne lett fra blæren.

Tester for PSA nivåer

For å teste PSA-nivå, phlebotomists trekke blod fra en blodåre i armen og måle PSA-nivå. Kreft prostata vev vanligvis skiller ut omtrent 10 ganger så mye PSA som normal prostata vev gjør, så høye nivåer av PSA i blodet normalt indikerer prostatakreft. PSA er målt i nanogram (ng), eller billionths av et gram, per milliliter blod.

Normal og Abnormal PSA nivåer

PSA nivåer under 4 ng /ml er i high-normalområdet. PSA nivåer på 10 ng /ml og over er i det unormale området og vanligvis indikerer tilstedeværelse av prostata kreft.

Årsaker til forhøyet PSA nivåer

Det er flere andre årsaker enn tilstedeværelsen av kreft som kan forårsake en PSA nivå for å være forhøyet. Dersom pasienten har hatt en nylig prostata biopsi eller har en infeksjon, kan hans PSA-nivå synes høyt. Pasienter med benign prostatahyperplasi (forstørret prostata der den indre delen av kjertelen vokser innover mot urinrøret), en tilstand vanlig i 20 prosent av menn i femtiårene og 70 prosent av menn ved 70 år, viser ofte høy PSA nivåer . Menn som lider av prostatitt, en smertefull tilstand av prostata og ofte også perineum (området mellom testiklene og endetarm), kan også godt ha høye PSA nivåer.

Årsaker til lav PSA nivåer

Hvis en pasient er på visse medisiner som finasterid (Proscar TM eller Avodart TM), foreskrevet for en forstørret prostata, kan hans PSA-nivå vises lavt. Et høyverdig svulst i prostata kan også lavere PSA nivåer, slik at svulsten er ganske ulik vanlig prostata vev og ikke skiller PSA.

Nøyaktighet av PSA i Cancer Detection

Som noen indikator, PSA nivåer er ikke alltid 100 prosent nøyaktig i å oppdage kreft. Dersom en lege oppdager en litt forhøyet PSA hos en pasient, kan han vente og se om nivået øker etter neste års test. Noen ganger litt forhøyet PSA nivåer indikerer kreft, men biopsier av prostata viser ikke kreften før flere år senere. I noen få tilfeller, vil menn utvikler prostatakreft, men deres PSA nivåer ikke stiger over det normale. PSA dobling tid eller PSA hastighet er både målinger av hastigheten som PSA-nivåene stiger. En kortere PSA dobling tid eller en rask PSA hastighet indikerer en mer aggressiv type av prostatakreft, som vil kreve en mer aggressiv behandling.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------