Stilling: helse > hud >

hva er en normal PSA-nivå?

   Prostata produserer et stoff som heter prostata-spesifikt antigen, eller PSA. Med en enkel blodprøve, kan en lege avgjøre om en manns PSA er normalt eller forhøyet. Det er ingen definitive normal PSA-nivå, men retningslinjene er på plass som hjelper leger avgjøre om eller ikke å utføre ytterligere tester

Normal PSA

For de fleste menn som er friske, leger vurdere normal PSA-nivå til å være under 4 nanogram per milliliter (ng /ml), men det er ingen spesifikke normalt nivå.

Unormal PSA

De fleste leger vurdere en PSA nivå over 4 ng /ml for å være en forhøyet lesing. En mann som har en forhøyet PSA-nivå bør snakke med sin lege om hva andre tester kan være hensiktsmessig.

Årsaker til forhøyet PSA

Siden Ptil kan indikere sykdommer i kroppen, leger omtaler den som en biologisk markør eller en svulst markør. Årsakene til en forhøyet PSA-nivå kan inneholde prostatakreft, godartet prostataforstørrelse, betennelse, infeksjon, alder eller rase.

PSA falske positiver

The PSA blodprøve kan avsløre forhøyet PSA nivåer, selv når ingen kreft er tilstede . The National Cancer Institute rapporterer at bare 25 til 35 prosent av mennene som hadde en biopsi etter en forhøyet PSA-nivå hadde prostatakreft.

PSA falske negativer

Det er mulig for en mann å få en normal lesing i en PSA blodprøve og fortsatt har kreft i kroppen. Prostatakreft vokser vanligvis langsomt og kan eksistere i noen tid før symptomene blir tydelige.

PSA-testing

prostata kreft screening er anbefalt av American Urologiske Society, American Cancer Society og American College of Physicians for menn over fylte 50 år. For menn som er ansett å være i høy risiko (svarte menn eller menn med en familie historie av prostatakreft), anbefales det at testing starter i alderen 40 til 45 år.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------