Stilling: helse > hud >

hvordan er kolesterol måles?

  

Hvordan blir testen utført?

For å få målt kolesterolnivået, trenger du en blodprøve trukket. Din fastlege kan utføre denne testen. Blodet er vanligvis hentet fra en blodåre i armen. Et elastisk bånd er festet rundt overarmen slik at blodårene i armen vil fylles med blod. Så en nål inn i venen, og blod samles i et hetteglass eller sprøyte. Prosedyren kan gjøres raskt og uten å forårsake mye smerte. Blodprøven blir deretter analysert i et laboratorium for å måle mengden av kolesterol og triglyserider i blodet. En kolesterol test er også kalt et lipid panel eller en lipid profil. Kolesterol verdier er målt som total kolesterol, high-density lipoprotein (HDL eller god) kolesterol, low-density lipoprotein (LDL eller dårlig) kolesterol og triglyserider. Legen din bør gi deg beskjed på forhånd dersom du trenger å spole (unngå all mat, drikke og medisiner i opptil 12 timer) før testen. The LDL (dårlig) kolesterol verdi påvirkes av hva du spiser rett før testen.

Hvem bør få teste?

The American Heart Association anbefaler at voksne over 20 år bør ha en fastende lipoprotein profil (HDL kolesterol , LDL kolesterol og triglyserider) hvert femte år. Det er viktig å få kolesterol sjekkes regelmessig, spesielt hvis du har en familiehistorie med høyt kolesterol eller hjertesykdom, er overvektig, er fysisk inaktive, har diabetes, eller spise et fettrikt kosthold. Disse faktorene kan øke risikoen for høyt kolesterol og hjertesykdom. Hvis kolesteroltesting på et høyt nivå, kan legen anbefale at du blir testet oftere enn hvert femte år. Selv om du får har testresultater som viser at du høyt kolesterol, er det mulig å senke kolesterolet. Livsstil endringer, for eksempel slutte å røyke, trene og spise et sunt kosthold, kan ha en positiv innvirkning på kolesterolet ditt. Legen kan også foreskrive medisin for å senke kolesterolet.

Hva resultatet betyr?

Det er viktig å få målt kolesterolnivået fordi kolesterol kan ikke oppløses i blodet. Når det er for mye LDL (dårlig) kolesterol, kan det bygge opp på blodårene som fører til hjertet og hjernen. Smalnet arterier, over tid, øker risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag. Høyt kolesterol vanligvis ikke medfører åpenbare symptomer, så har det kolesterol test gjort på regelmessig basis er et nyttig verktøy i diagnostisering hjertesykdommer. I USA, er kolesterol målt i milligram per desiliter (mg /dl) blod. I Canada og flere europeiske land, er kolesterol måles i millimol per liter (mmol /L). The American Heart Association's hjemmeside gir generelle retningslinjer for måling av kolesterol i americanheart. org /presenter. jhtml? Identifikatoren=183.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------