Stilling: helse > hjertesykdom >

hva som forårsaker gjespe?

  

Smittsom Yawning

Mennesker og dyr både gjesp. Alle gjør det, men forskerne kan ikke bli enige om hva som forårsaker gjesping, eller hvorfor vi gjesper. Det er flere teorier, men ingen bevis på at noen av teoriene er sanne.

Forskerne vet at gjesping er smittsomt. Studier har vist at dersom noen ser noen andre gjesping, vil de få trang til å gjespe også. Selv babyer så unge som 1 år gammel gjespe når de ser noen andre gjesper!

En teori noen forskere mener er at gjesping er en måte å strekke lungene, så vel som andre muskler. Dette øker en persons puls og gjør en person føler seg mer våken. Så, blir sliten kan få deg til å gjespe, og når du gjesper, den strekker seg kan gjøre deg våkne opp litt.

Trenger oksygen

En annen populær teori om hva som forårsaker gjesping er at vi trenger oksygen. Når folk er trøtt eller kjeder seg, har de en tendens til å ikke puste så dypt eller så ofte. Derfor, kroppen får mindre oksygen. For å få mer oksygen, er et gjesp utløses. Dette betyr at gjesping er ikke noe vi kan kontrollere. Det skjer ganske enkelt fordi vi trenger mer oksygen. Igjen, har dette ikke blitt bevist. Faktisk noen studier viser at når vi får mer oksygen, vi fortsatt gjesper uansett. Også babyer gjesper før de er født, som er før de er puste oksygen.

Avkjølingsperioden

Nå nylig, forskere har teoretisert at gjesping er en måte å kjøle av hjernen. De gjorde en studie som fant at folk gjesper oftere når en varm håndkle blir satt på hodet. De hadde ikke gjespe når en kul håndkle ble satt på hodet. Ikke bare det, men folk som var puster gjennom nesen ikke gjespe med enten kald eller varm håndklær, og forskerne vet at puste gjennom nesen ikke kjøle ned hjernen.

Enten vi gjesper for å strekke, fordi vi trenger mer oksygen, for å kjøle ned hjernen eller av andre grunner, forskerne fortsatt ikke vet. Det de vet er at selv dyr gjesper, gjesping er smittsomt, varer gjennomsnittlig gjesp i fem sekunder, og babyer gjesper før de engang født.
----------------------------------
Relaterte artikkelen:
----------------------------------
Andre artikkelen:
----------------------------------